Kungen mottog jubelgåva av Stormästaren

Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna

Onsdagen den 13 september uppvaktades Kung Carl XVI Gustaf av Svenska Frimurare Ordens Stormästare i samband med firandet av Kungens 50 år på tronen.

Ordens Stormästare Christer Persson hade begärt och beviljats audiens hos Kungen för att uppvakta honom i samband med jubiléet. Förste hovmarskalken hade låtit meddela att Stormästaren var välkommen att anmäla sig i Kungliga Slottets västra valv den 13 september klockan halv elva på förmiddagen. Tillstånd för tre medföljare var beviljat. Utöver Stormästaren bestod gruppen av Ordens sigillbevarare och kansler, Torsten Bergström, Svea provinsialloges förutvarande provinsialmästare, Peter Westrup samt redaktören för den bok som Stormästaren låtit skriva, Göran Mellblom.

Kungen och drottningen tog emot Ordens delegation med stor vänlighet och Stormästaren läste upp ett hyllningsanförande för Kungen. Sedan presenterades och överlämnades boken ”Karl XIII på Rosersberg” liksom Svenska Frimurare Ordens nya bönbok. Därefter följde samtal som väckte Kungens intresse och den goda stämningen fick effekten att audienstiden förlängdes betydligt.

En längre artikel om besöket kommer att publiceras i tidskriften Frimuraren i december 2023.

Foto: Clément Morin/Kungl. Hovstaterna