En rik kulturell verksamhet utgör en värdig inramning till Ordens kärnverksamhet. Konserter, seminarier och resor är vanliga inslag. Till många av våra kulturella aktiviteter är också medlemmarnas familjer välkomna, något som är mycket uppskattat. Foto: John Fahlnaes

Kultur

Svenska Frimurare Orden bär ett rikt ideellt, materiellt och kulturellt arv från det tidiga 1700-talet till våra dagar. Bröder inom Orden arrangerar varje år olika typer av kulturella aktiviteter, från exempelvis konserter till museivisningar, resor och intressanta föredrag. 

Ordens kärnverksamhet är sammankomster. Men utanför dessa finns ett utbud av andra aktiviteter. Redan i Ordens begynnelse grundlades ett intresse för kultur i form av musik, konst, filosofi och historia. På många orter finns också byggnader som erbjuder möjligheter till kulturella upplevelser. Många byggnader är skräddarsydda för Ordens behov och innehåller vackra salar, bibliotek och sällskapsutrymmen.

Musik är ett viktigt inslag i Ordens verksamhet och varje år arrangeras konserter, ofta med hjälp av professionella musiker och sångare som är medlemmar. På flera håll i landet delar Orden ut stipendier till lovande musikstuderande, som ofta framträder i samband med utdelningarna.

Litteratur har en viktig plats i vår verksamhet. Orden har på flera platser bibliotek med böcker som inte finns någon annanstans.

Orden arrangerar resor med frimureriska förtecken, såväl inom Sveriges gränser som till andra länder. Frimureriet är en världsomspännande företeelse och det är intressant och värdefullt att möta frimurare från andra länder och få ta del av deras erfarenheter av frimureriet.

Orden kan vara en kulturell oas, där livsfilosofi och det goda samtalet korsas med njutbara måltider och kulturupplevelser. Allt detta utgör en värdig inramning till vår kärnverksamhet, våra ritualer, och den livslånga resan mot målet att försöka växa som människa.

Nyheter

Svenska Frimurare Orden är en stor organisation, med verksamhet i både Sverige och Finland. Du är varmt välkommen att ta del av vad som kommer att hända eller har hänt.

Press & media

Media, press och allmänheten har ofta kontakt med oss. Kanske vill du göra en intervju eller veta mer om vår verksamhet? Vi ställer gärna upp och informerar och hjälper massmedier och andra att få rätt information.

Medlem?

Du som redan är medlem i Orden kan logga in på hemsidan. Då får du tillgång till mer information och praktiska funktioner.