Åttonde fördelningen

Här hittar du aktuell information om våra många aktiviteter och olika verksamheter. Äldre information hittar du längst ned på sidan.


Grad X 13 maj

Välkomna till årets (2017) andra och sista sammankomst i grad X inom 8.e Fördelningen!

Lördag 13 maj 13:00 är det sammankomst i grad X i Skellefteå.

Föredrag av föreningens tidigare O Rolf Falknerth med titeln "Legender". Musik av MkF Anders Wälimäki.

Resturangen erbjuder förrätt, crepés, kaffe och kaka.
Måltidsanmälan senast fredag 12 maj 09:00 på telefon 0910-162 49.

Varmt välkomna
Michael Holgersson
O

1/1

Högtidsdag 2017 i Norrskenet den 6 maj 2017

Lördag den 6 maj 2017 klockan 13.00 firas brödraföreningens 98:e högtidsdag.

Bodens Frimurareförening Norrskenet har äran att inbjuda samtliga bröder att med sin närvaro hedra brödraföreningens högtidsdag, samt deltagande i den efterföljande högtidsmåltiden.

Kostnad för högtidsmåltid (trerätters inkl. vin/alkoholfritt alternativ) 250 kr.

Anmälan till högtidsmåltiden sker senast lördag den 29 april genom ordinarie ringlistor, via hemsidan (Arbetsordning Norrskenet med personlig inloggning) eller per e-post till norrskenet(a)frimurarorden.se .


Grad VIII i Luleå 8 april

Brf Arthur Edmund kommer till Luleå lördag 8 april 13:00 och ger en sammankomst i grad VIII.

Föredrag av sundsvallsbrodern Arne Lannstål AT MNPL FT Elys.
"Altaret och templet" 

Sammankomsten leds av FvO Tom Randgard.
Till brödramåltiden erbjuder restaurangen sillförrätt med tunnskivad mandelpotatis, rödvinsmarinerad oxragu med fläsk, smålök och champinjoner samt förvriden päronpaj med lättvispad hasselnötsgrädde.
Anmälan på denna länk senast onsdag 5 april!

(Skellefteåbröder som önskar åka med till Luleå anmäler sig på anslag i vårt kapprum alt. på tel 0910-16249. Ev. kan en extra bil behövas)

1/1

Provinsiallogen Umeå

Grad VIII

Övre Norrlands Provinsialloge inbjuder till loge med gradgivning i grad VIII lördagen 11 mars 2017 kl 13.00.
Anmälan om deltagande i måltid skall göras senast onsdag 8 mars 2017 på tfn 090-77 02 13 eller e-post till onpl@frimurarorden.se

V   Ä   L   K   O   M   N   A


Provinsiallogen i Umeå

Grad VII

Övre Norrlands Provinsialloge inbjuder till loge med gradgivning i grad VII lördag den  18 februari 2017 kl 13.00. Samtidigt äger Ekonomiloge rum.
Anmäla om deltagande i måltid skall göras senast onsdag 15 februari 2017 på tfn 090-77 02 13 eller e-post till onpl@frimurarorden.se

V   Ä   L   K   O   M   N   A


Övre Norrlands Provinsialloge Umeå

Kapitelseminariet i Umeå

Du inbjuds till rubr. lördagen den 11 februari 2017 i Umeå frimurarhus där vi under denna dag har planerat in seminarier i samtliga kapitelgrader under rubriken gradens huvudbudskap. Dessutom får vi en intressant information med efterföljande diskussion i ämnet Kabbala.Detta är för vår fördelning ett bra tillfälle att få samtala i dessa frågor med kvalificerade seminarieledare samt medverkan från Ordens centrala administration.
Varmt och broderligen välkommen!
Anders Fahlström
Provinsialmästare
                     


Frimurarlogerna i Luleå kulturstipendium och kulturbidrag 2016

Genom stipendier och bidrag till kultur vill Frimurarlogerna i Luleå särskilt uppmuntra och uppmärksamma unga och lovande kulturutövare som har profilerat sig genom nyskapande och engagemang.

Vid Frimurarlogernas i Luleå höstsoaré har årets kulturstipendium tilldelats författaren Lina Stoltz med 15 000 kronor. Lina Stoltz är barn- och ungdomsboksförfattare från Överkalix och sedan några år tillbaka bosatt i Luleå. Hon skriver för och om barn och ungdomar i en tid då läsandet minskar alltmer i de yngre åldrarna. Under flera somrar har hon för barn och ungdomar anordnat kulturläger i Överkalix med drama, dans, bildskapande och språk i fokus. Även sommaren 2017 är det tänkt att anordnas ett kulturläger i Överkalix med denna inriktning.  Hon har genom sitt engagemang profilerat sig genom nyskapande för barn och unga och för sin förmåga att skildra livets stora frågor ur barnets perspektiv. Lina Stoltz skriver om och för barn och ung­domar. Hon vågar skriva realistiskt men ändå hoppfullt om det svåra i barns och ungdomars liv.

Luleå kulturskolas kammarorkester har under 2016 av Frimurarlogerna i Luleå erhållit ett kulturbidrag om 25 000 kronor. Kammarorkestern består av 20 stråkmusiker i åldrarna 13 till 19 år. Orkestern är mycket aktiv och har under 2016 bl a spelat vid Kulturskolerådets Rikskonferens i Luleå, gjort en egen vårkonsert med gästsolister på Ebeneser, och deltagit vid Kulturskolans 40-årsjubileum. Orkestern har under flera år arbetat för att nå andra musicerande ungdomar runt om i världen. Det har bland annat fört dem till Kina, USA, Irland och senast Nederländerna 2014.

1/2

Frimurarna i Umeå

Insamling till de behövande

I samband med Frimurarnas Pensionärsklubbs tisdagsmöte 11 oktober 2016 fick fyra organisationer motta en gåva på totalt 122 000 kr från Svenska Frimurare Orden i Umeå.

Under de senaste åren har medlemmarna huvudsakligen från Umeåområdet skänkt pengar vid olika logesammankomster.

Dag Magnusson från frimurarna överlämnade gåvorna till Barnhjärtmottagningen på NUS representerad av Ina Höjmark, till IOGT-NTO:s juniorverksamhet JUNIS Ari Leinonen och Jörgen Törngren, ordförande respektive verksamhetsansvarig samt till Caritas-verksamheten inom frimurarna internt via dess ordförande Gunnar Westberg.

1/1

Bokrea

På onsdag 24 februari startar vår bokrea!

Passa på och fynda ett (eller flera) exemplar av vår jubileumsbok om frimureriet och Brf Arthur Edmund i Skellefteå 1915-2015.

Reapris 100 kr (ord. 200 kr).

Köp genom att inbetala bokens pris till Bg 358-8191. Boken finns att hämta på vårt kansli i Skellefteå. Önskas leverans per post tillkommer 60 kr.

(Klicka på bilden för att se hela bokomslaget)

1/1

S:t Andreaslogen Västerbotten HÖGTIDSDAG

HÖGTIDSDAG SAL VÄSTERBOTTEN 2016-03-05 kl 13.00

S:t Andreaslogen Västerbotten inbjuder samtliga Frimurarbröder till sin HÖGTIDSDAG den 5 mars 2016 kl 13.00

För icke speciellt inbjudna gäster kostar brödramåltidens 3-rättersmiddag 380 kr inkl vin (1 karaff).
Avec tillkommer.

Vid eventuell överbokning äger logens egna bröder företräde.

***Menyn kommer att presenteras senare***

Anmälan emotses snarast och senast 28 februari via logens e-mail-adress.

Varmt välkomna
Sekr. 
 

 

 


2015 års kulturstipendiat

Under höstsoarén 2015 utdelades traditionsenlig Luleålogernas kulturstipendium. Årets stipendiat heter Lennart Johansson.

Frimurarlogernas i Luleå Kulturstipendium 2015

har tilldelats Lennart Johansson med 15 000 kronor för idogt engagemang och arbete i utbyten mellan kulturutövare och kyrka, barn, ungdomar och vuxna här hemma och i utvandrarnas spår allt med musiken och den mänskliga rösten som förenande kraft. Överlämnandet skedde vid logernas gemensamma höstsoaré den 30 oktober. En av hans ungdomskörer gav ett uppskattat framträdande vid soarén.

Lennart Johansson är född och uppvuxen i Alvik i Luleå, och sedan 2005 bosatt i Gammelstad. Han är 61 år och hans musikintresse väcktes tidigt. Vid sex års ålder började han att spela piano. Han har studerat musik vid Framnäs musiklinje i Öjebyn, Musikaliska Akademiens sångsolistlinje och Kungliga Operahögskolan i Stockholm.

1/3

Jourhavande broder

Övre Norrlands Provinsialloge har i samarbete med Barmhärtighetsdirektoriet beslutat att på prov inrätta en befattning som vi kallar Jourhavande broder.

Jourhavande broders uppgift är att ta emot samtal från bröder med bekymmer av olika slag. Det kan vara relationsproblem, sjukdom eller annat som medför att brodern inte upplever att han kan fungera som han vill vare sig i den allmänna världen eller i Ordenslivet.

Jourhavande broder är insatt i vår Caritasorganisation och kan ge anvisningar om hur den uppringande kan få hjälp eller själv vara en lyssnade och medkännande broder i de fall uppringaren söker medmänskligt stöd och tröst. Jourhavande broder kan, om den uppringande så önskar, vara en länk gentemot den lokala Caritasgruppen.


Ny hedersledamot i Arthur Edmund

fOSM Anders Fahlman utsedd till hedersledamot i Brödraföreningen Arthur Edmund!

Vid Föreningsrådets sammanträde den 10 september 2014 utsågs
f Ordens Stormästare till hedersledamot i vår förening. Fahlman är född 1937 i Skellefteå och tog studentexamen vid Skellefteå Läroverk. Han är nu professor emeritus i fysik vid Linköpings universitet. Den frimureriska banan startade 1963 i S:t Johanneslogen Stenbocken och han var OSM 2001-2012. Fahlman har under åren visat ett stort intresse för frimureriet i Skellefteå som han också vid flera tillfällen har besökt.
Det är med glädje som han har accepterat sin utnämning.

1/1